Mistä aikaa aikuisopiskeluun?

26.11.2014 09:36

Jos tuskailet, että haluaisit aloittaa opinnot mutta aikaa ei tunnu riittävän, et ole yksin.

Lähes jokainen työn ohessa opiskeleva törmää samaan kysymykseen: mistä aikaa opiskeluun, kun töiden ohella arjen täyttää perhe, omat ja lasten harrastukset, kotityöt ja monta kuukautta rikkinäisenä maanneen polkupyörän korjaus – ja kun olisi kiva nähdä ystäviä ja levätäkin?

Aikuisena opiskelu on aina oma valinta. Se perustuu omaan vapaaseen päätökseen, ja siksi se onnistuu vain kun motivaatio opiskeluun löytyy omasta itsestä. Motivaatio on mahtava voima, joka saa meidät liikkeelle kohti tavoitetta.

Priorisointi vapauttaa aikaa opiskeluun

Ajankäytön hallinnassa on aina kyse priorisoinnista. Opiskeluun on kyllä aikaa, jos sen kokee niin tärkeäksi, että siihen haluaa käyttää aikaa. Toiset hurahtavat itse opiskeluun niin, että heille motivaattorina toimii se, että saavat oppia lisää. Toisilla taas opintojen taustalla siintelee suurempi tavoite: alan vaihto, uusi ammatti, ylennys, esimiesasema, uudet ideat tai varmempi ote omaan työhön.

Olipa syy opintojen aloittamiseen mikä tahansa, pidä tavoitteesi mielessä, kun tuntuu että aikaa ei meinaa löytyä. Palaa motivaation lähteille, sieltä löydät aikaa.

”Suosittelen kouluttautumista, vaikka lyhyellä tähtäimellä tuntuisikin, ettei siihen olisi aikaa”, rohkaisee Markkinointi-instituutissa toista tutkintoaan opiskeleva neljän lapsen äiti, yrittäjä ja myyntineuvottelija Päivi Piispanen Kartanomaa LKV:sta.

”Pitkällä tähtäimellä opiskelu helpottaa ajankäyttöä. Oma tekemiseni rutinoitui ja nopeutui, kun ei tarvitse tarkistaa niin montaa asiaa vaan tietää suoraan, miten ratkaista ne tai mistä löytää vastauksen.” Lue lisää Päivin opiskelukokemuksista.

Aikuisopinnot ja täydennyskoulutus on yleensä suunniteltu juuri työn ohessa suoritettavaksi. Tutustu tarkemmin siihen, paljonko aikuisopiskelu vie aikaa.

Käytännön vinkit opiskeluajan irrottamiseen arjesta

Ajanhallinnan puute on yleisin syy opintojen keskeyttämiseen. Kalenteri ja itsekuri ovatkin aikuisopiskelijan parhaita kavereita.


Päivi Piispanen kannustaa irrottamaan aikaa opiskeluun, vaikka oma arki tuntuisi kiireiseltä. ”Voin sanoa, että opiskelu oli siihen käytetyn ajan arvoista. Jos en olisi malttanut keskittyä harjoitusten tekemiseen, en olisi oppinut asioita ja olisin tavallaan menettänyt koko opiskelun hyödyn."

  1. Laadi opiskelulle aikataulu, jossa huomioit realistisesti työn ja muun arjen viemän ajan.
  2. Merkitse koulutuspäivät, oppimistehtävät ja muu opiskeluun kuluva aika kalenteriisi.
  3. Älä luovuta varaamiasi opiskeluaikoja muiden asioiden käyttöön.
  4. Pidä kiinni aikataulusta, äläkä anna tekemisten kasautua.

”Kannattaa ehdottomasti pitää kiinni aikatauluista, sillä kiriminen on todenna vaikeaa”, suosittelee Markkinointiviestinnän erikoisammattitutkinnon opiskellut Sanni Pietiäinen. ”Vaikka jossain vaiheessa tuntui, että miksi ihmeessä piti tällainenkin risti ottaa tähän kaiken arjen lisäksi, lopussa kiitos seisoo. Kyllä kannatti!”

Aikuisen opiskelijan oppaasta saat käytännön vinkkejä, joiden avulla saat opiskelun mahtumana omaksi arkea. Lataa pdf-opas tästä.

Kehittymisen euforia vastineena aikuisopiskeluun käytetylle ajalle

”’Oletko hullu? Eikö elämäsi ole muutenkin jo tarpeeksi rankkaa? Mitä tuosta saat?’ Aloitettuani opiskelun työn ohessa vastailin näihin kysymyksiin, vaikka kieltämättä täyden päivätyön, ylitöiden, luennoilla istuttujen tuntien ja tenttikirja kädessä vietettyjen kesälomien jälkeen itsekin hetkittäin kyseenalaistin päätöstäni”, kertoo aikuisopiskeluun hurahtanut Markkinointi-instituutin markkinointi- ja viestintäpäällikkö Anne Niemi-Hakala bloggauksessaan.

”Lopputuloksena oli kuitenkin aina sama: saan enemmän kuin annan. Opiskeluun kulutettu aika ja istumisesta kipeä takamus tulivat takaisin oman työn rikastamisena ja kehittämisenä, oppimisen intona ja hyvien suoritusten jälkeisenä euforiana. Sain opiskelutovereiden verkoston lisäksi tunnustusta osaamisestani samalla kun tuuletin omia, jo hieman urautuneita toimintamallejani.”

Kuvateksti:

HR tukee nyt muutosta ja resursoi selviytymistaistelua

HR-päättäjille tehdyn kyselyn mukaan organisaatioiden tärkeimpiä kehityshankkeita tulevalle puolelletoista vuodelle ovat esimiestyön kehittäminen ja HR:n tuki muutosjohtamiseen. Tärkeimmiksi HR:n tavoitteiksi nähdään organisaation suorituskyvyn tehostaminen ja muutoshankkeiden läpivieminen. (HR-johdon tulevat kehityshankkeet -tutkimus 2014.)

Mitä tutkimuksen tulokset kertovat tämän hetken työelämän ilmiöistä ja tilanteista, joissa organisaatiot elävät?

Lue koko juttu

Paljonko aikuisopiskelu vie aikaa?

Työn ohessa opiskeltavien koulutusten etu on juuri se, että ne on suunniteltu oman päivätyön ohessa suoritettavaksi. Aikataulut joustavat yksilöllisesti, ja ajankäyttö riippuu oikeastaan enimmäkseen sinusta itsestäsi.

Osa opiskelijoista suhtautuu opiskeluun tavoitteellisesti ja intohimoisesti, jolloin he käyttävät siihen jopa useita iltoja viikossa. Osa saman koulutuksen suorittavista puolestaan haluaa edetä rivakasti, jolloin he tekevät samat harjoitukset vain muutamassa tunnissa.

Lue koko juttu

Mitä HR ja johto odottavat toisiltaan – Lindströmillä HR mahdollistaa kasvun resursoimalla oikein

Saavuttaakseen kansainvälisen kasvupotentiaalinsa Lindström panostaa resursointiin ja työtyytyväisyyteen. Yrityksen johdon mukaan HR:n tärkein tehtävä on tukea kansainvälisesti kasvavaa organisaatiota löytämään oikeat ihmiset oikeille paikoille, jotta asiakkaita palvellaan sujuvasti ympäri maailman. Jotta HR puolestaan voi lunastaa odotukset, sille on tärkeää avoin keskusteluyhteys johtoon.

Haastattelimme Lindströmin toimitusjohtaja Juha Lauriota ja henkilöstöjohtaja Minna Gentziä HR:n ja johdon yhteistyöstä.

Lue koko juttu

 


Tiesitkö, että koulutus
on ratkaisu monenlaisiin
liiketoiminnan haasteisiin?

www.markinst.fi

94 %

SUOSITTELEE
KOULUTUSTAMME

Asiakaskysely 2014

UUSIMMAT BLOGGAUKSET
Marjo Silvo:
Joka toinen suomalainen on asiantuntija
Oskari Vesterinen:
Asiakaskokemus ei pääty ulko-ovelle
Timo Soikkeli:
Myyjä, älä ole ostamisen esteenä
Mauri Halonen:
Tehokas kannustinjärjestelmä palkitsee asiakaskokemuksesta