Edessä alan vaihto?

23.09.2014 07:48

Uskotko tekeväsi samaa työtä koko työurasi ajan? Tai haluatko edes? Ehkä voimme todeta, että ajatus samasta työstä yhden työnantajan leivissä koulun penkiltä eläköitymiseen saakka kuulostaa uratarinalta, joka istuu paremmin aikaan ennen kännyköitä.

Alan ja ammatin vaihtamisesta on tullut luonnollinen vaihe urakehityksessä. Syynä ammatin vaihtoon voi olla omien urahaaveiden muutos, irtisanominen, työnkuvan tai toimialan muuttuminen tai sapattivuoden tuomat uudet prioriteetit omalle elämälle.

Jos suunnittelet alan vaihtoa tai tunnet, että nykyisen vaikean työmarkkinatilanteen viikate voi viiltää juuri sinun rooliasi, pysähdy miettimään, miten saat parhaan alun uuteen ammattiin.

Uudelle uralle suuntautuminen on paljon helpompaa, kun pohjatiedot alalta ovat kunnossa. Kouluttautumalla varaudut uuden ammatin haasteisiin, pätevöidyt alan osaajaksi, laajennat verkostojasi ja varmistat, että mielikuvasi uudesta ammatista vastaavat todellisuutta.

Alan vaihtaminen kannatti Nina Leppäkankaalle.

Alanvaihtajalla on runsaasti valinnanvaraa

Vaikka monella alalla onkin tällä hetkellä vaikeat ajat, toisaalla kaivataan uusia osaajia. Esimerkiksi taloushallinnon tehtävissä kaivataan parhaillaan päteviä ja innostuneita ammattilaisia. Muutosten tuulten puhaltaessa yrityksissä kaivataan myös ammattimaisia, liiketoimintaa ja ihmisiä ymmärtäviä HR-ammattilaisia.

Markkinoinnin ja viestinnän tehtävät kiehtovat sananikkareita ja visualisteja sekä näyttävien tarinoiden ystäviä. Alalla on tilaa tulostavoitteita pelkäämättömille, kun verkon myötä mitattavuus asettaa täysin uusia vaatimuksia.

Itsenäisestä ja vastuullisesta työstä kiinnostuneille myyntitykeille puolestaan voimme suositella kiinteistönvälitysalaa. Jos hoidat taitavasti asiakkaat ja ymmärrät heidän yksilöllisiä tarpeitaan sinusta voi kehittyä menestynyt kiinteistönvälittäjä.

Uran tai alan vaihtaminen tarkoittaa monelle myös siirtymistä palkkatöistä yrittäjäksi. Jos olet haaveillut omasta yrityksestä tai jo hieman aloitellut yritystoimintaa, kannattaa puntaroida, kantaisiko yrittäjyys täysipäiväisenä työnä.

Kiinnostus siivittää uuteen ammattiin

Mitä tehdä, jos ei haluaisi vaihtaa ammattia, mutta työmarkkinoiden uhkakuvana on, että oma rooli, toimiala tai työnkuva on häviämässä? Silloin kannattaa miettiä, mistä muusta olet kiinnostunut kuin nykyisestä ammatistasi. Voisiko vaikkapa harrastuksestasi tulla sinulle uusi työ? Työssä jaksaa ja menestyy, kun on motivoitunut ja tekee sitä, mikä itseä kiinnostaa. Jokaiselle löytyy paikkansa työelämässä, kun osoittaa itse olevansa kiinnostunut ja kehittymishaluinen.

Muuttuva työelämä on myös mahdollisuus. Kouluttautumalla, kehittämällä osaamistasi ja pysymällä motivoituneena varmistat, että olet haluttu osaaja – muuttui työelämä sitten mihin suuntaan tahansa.

Mikä siis on oma tulevaisuutesi? Mieti, mistä olet kiinnostunut, kouluttaudu ja rakenna itse oma polkusi.

Tutustu ammatinvaihtajille sopiviin koulutuksiin

HR tukee nyt muutosta ja resursoi selviytymistaistelua

HR-päättäjille tehdyn kyselyn mukaan organisaatioiden tärkeimpiä kehityshankkeita tulevalle puolelletoista vuodelle ovat esimiestyön kehittäminen ja HR:n tuki muutosjohtamiseen. Tärkeimmiksi HR:n tavoitteiksi nähdään organisaation suorituskyvyn tehostaminen ja muutoshankkeiden läpivieminen. (HR-johdon tulevat kehityshankkeet -tutkimus 2014.)

Mitä tutkimuksen tulokset kertovat tämän hetken työelämän ilmiöistä ja tilanteista, joissa organisaatiot elävät?

Lue koko juttu

Paljonko aikuisopiskelu vie aikaa?

Työn ohessa opiskeltavien koulutusten etu on juuri se, että ne on suunniteltu oman päivätyön ohessa suoritettavaksi. Aikataulut joustavat yksilöllisesti, ja ajankäyttö riippuu oikeastaan enimmäkseen sinusta itsestäsi.

Osa opiskelijoista suhtautuu opiskeluun tavoitteellisesti ja intohimoisesti, jolloin he käyttävät siihen jopa useita iltoja viikossa. Osa saman koulutuksen suorittavista puolestaan haluaa edetä rivakasti, jolloin he tekevät samat harjoitukset vain muutamassa tunnissa.

Lue koko juttu

Mitä HR ja johto odottavat toisiltaan – Lindströmillä HR mahdollistaa kasvun resursoimalla oikein

Saavuttaakseen kansainvälisen kasvupotentiaalinsa Lindström panostaa resursointiin ja työtyytyväisyyteen. Yrityksen johdon mukaan HR:n tärkein tehtävä on tukea kansainvälisesti kasvavaa organisaatiota löytämään oikeat ihmiset oikeille paikoille, jotta asiakkaita palvellaan sujuvasti ympäri maailman. Jotta HR puolestaan voi lunastaa odotukset, sille on tärkeää avoin keskusteluyhteys johtoon.

Haastattelimme Lindströmin toimitusjohtaja Juha Lauriota ja henkilöstöjohtaja Minna Gentziä HR:n ja johdon yhteistyöstä.

Lue koko juttu

 


Tiesitkö, että koulutus
on ratkaisu monenlaisiin
liiketoiminnan haasteisiin?

www.markinst.fi

94 %

SUOSITTELEE
KOULUTUSTAMME

Asiakaskysely 2014

UUSIMMAT BLOGGAUKSET
Marjo Silvo:
Joka toinen suomalainen on asiantuntija
Oskari Vesterinen:
Asiakaskokemus ei pääty ulko-ovelle
Timo Soikkeli:
Myyjä, älä ole ostamisen esteenä
Mauri Halonen:
Tehokas kannustinjärjestelmä palkitsee asiakaskokemuksesta